Nieuws

30 juni In de voetsporen van Kiki? NoordHollands Dagblad Alkmaarsche Courant

Is Suzan Lamens, die dezelfde opleidingsroute als tenniskopvrouw Bertens volgt, de ’nieuwe Kiki?

In de voetsporen van Kiki?

Suzan Lamens volgt dezelfde opleidingsroute als Bertens, en dat voedt de verwachting

Voor een week klonterden ze weer in Alkmaar samen, de tennissers uit alle windstreken: van Chili tot de Noordelijke Marianen, van Rusland tot Canada en van Nieuw-Zeeland tot Japan. De invasie van de buitenlandse (semi)profs had alles te maken met de verbeten jacht op punten voor de wereldranglijst. Niettemin: de winnares en de verliezend finalist kwamen van dichtbij.

Suzan Lamens zegevierde bij de vrouwen. Niels Lootsma kon haar voorbeeld niet volgen. Hij struikelde over de laatste horde, gepersonifieerd door de Italiaan Enrico Dalla Valle: 6-7 4-6.

Lamens bundelde primeurs. Ze veroverde haar eerste internationale titel in het enkelspel. En ze was de eerste speelster die vanuit de kwalificaties de hoofdprijs voor zich opeiste – althans, in Alkmaar dan. In 2000 ging Anousjka van Exel haar in Hoorn immers voor. De Heerhugowaardse was destijds de eerste ooit, wat de internationale tennisfederatie ertoe bewoog om een certificaat aan haar uit te reiken.

Glans

De triomftocht kreeg extra glans doordat Lamens eigenhandig Marina Yudanov onttroonde, de reeds 29-jarige Zweedse met een wonderlijk verhaal: als 17-jarige zegde zij het tennis vaarwel, na onder de prestatiedruk te zijn bezweken. Na een universitaire studie ging zij als ingenieur bij Volvo Trucks aan de slag. Maar eenmaal op kantoor kwelde de vraag: wat als? Ze liet zich verleiden door de lokroep, blies de stoflaag van haar rackets en weet zich sindsdien door de tijd op de hielen gezeten. ,,Maar dat neem ik voor lief’’, aldus Yudanov, die een deel van het jaar in Amsterdam woont. ,,Red ik het niet, dan houd ik er een mooie levenservaring aan over.’’

Lamens heeft, zo bezien, nog alle tijd van de wereld. Met haar 19 jaar heeft zij ogenschijnlijk nog een lang topsportbestaan in het verschiet. Mits lijf en geest in balans blijven.

Dat evenwicht raakte tot nu toe steeds verstoord. Lamens kende in haar prille carrière veel blessureleed. Zo was ze recentelijk nog bijna een half uit de roulatie, als gevolg van een irritatie aan de rechterelleboog.

Verbeterd voetenwerk

Verloren maanden waren het geenszins. Lamens zat in die periode niet stil, integendeel. Ze verbeterde haar voetenwerk, een onmisbaar bestanddeel om het ver te schoppen. Van de nood maakte ze derhalve een deugd.

Met haar gedrevenheid doet ze denken aan Kiki Bertens, de kopvrouw van het Nederlandse tennis met wie Lamens ook op andere vlakken gelijkenis vertoont. De blonde haren, de fysieke kracht en de machtige forehand zijn de zichtbare overeenkomsten, maar juist de opleidingsroute voedt de verwachting dat zij wel eens in de voetsporen van haar voorbeeld kan treden.

Lamens traint in Berkel en Rodenrijs bij Martin van der Brugghen, de leermeester van Bertens. En tijdens de toernooien wordt ze vaak bijgestaan door Christiaan de Jong, voorheen de meereizend coach van de huidige nummer 4 van de wereld.

Hoewel de parallellen opvallend zijn, waakt Van der Brugghen ervoor om Lamens in één adem te noemen met Bertens. ,,Ik werk met procesdoelen. De weg die je aflegt, bepaalt het resultaat. Suzan vergelijken met Kiki geeft ongezonde spanning en dat wil ik vorkomen.’’

Dat ze desondanks al ’de nieuwe Kiki’ wordt genoemd, pareert Lamens met nuchterheid. Natuurlijk zou ze voor de loopbaan van Bertens tekenen, maar ’eerst moet ik maar eens laten zien geen eendagsvlieg te zijn’. ,,Een 1500-dollartoernooi winnen is mooi, zeker omdat het m’n seizoensdoel was. Nu is het zaak telkens een contstant hoog niveau te halen.’’

In een tijdsbestek van drie jaar hoopt Lamens bij de grandslamtoernooien aan te treden. Lukt dat, dan houdt ze gelijke tred met haar illustere voorgangster. Want ook Bertens had vier jaar nodig om op de majors aan te schuiven, om vervolgens gaandeweg uit te groeien tot een heuse titelkandidaat. Het is het vergezicht waaraan Lamens zich graag zal vastklampen, zij het dat ze na haar eerste proeve van bekwaamheid benadrukt vooral haar ’eigen pad te willen bewandelen’.

« Terug

» Nieuws archief